Savršeno aranžiran stol

Putting contact lens in eye

Stvaranje savršene atmosfere za večernju zabavu

Sastavljanje dobro osmišljenog jelovnika i popisa gostiju mogu biti vaši prioriteti prilikom planiranja savršene večernje zabave, no često mali detalji poput aranžiranja stola pomažu u stvaranju zaista posebne večeri. Dopustite da vas inspiriraju jednostavni ali elegantni prijedlozi za aranžiranje stola.

Osnovna pravila

Ne morate se slijepo držati etikete (ili slijediti neka pretjerano fina načela priređivanja večera) ali ipak postoji nekoliko osnovnih pravila koja olakšavaju uređivanje elegantnog i privlačnog prostora. Šest zlatnih pravila:

  1. Hrana na lijevoj strani, piće na desnoj strani.
  2. Pomoćni tanjurić, ako se koristi, također treba biti na lijevoj strani svakog gosta. 
  3. Čaše za pića trebaju biti na desnoj strani, zajedno sa žlicom i noževima.
  4. Čaša za vodu mora biti točno iznad noža za glavno jelo, a čaša za vino desno od nje. 
  5. Pribor za desert može se staviti na bilo koju stranu tanjura ili točno iznad, tako da žlica bude okrenuta ulijevo, a vilica udesno.
  6. Na svakoj strani tanjura ne smije biti više od 3 komada pribora.

Da biste uštedjeli prostor na stolu, možete složiti pomoćni tanjur na tanjur za glavno jelo – time se stvaraju dodatni prostor i dodatna dimenzija visine aranžiranja.

Salvete

U aranžman stola možete unijeti ljetnu svježinu jednostavno umotanim salvetama ukrašenim svježim ljekovitim travama ili cvijećem.

 

Ružmarin će dati prekrasnu ukusnu aromu, a lavanda djeluje jednako dobro s ljubičastom bojom i ljetnim mirisom. Oko grančice vezicom zavežite karticu i napišite imena gostiju kako biste dodali osobnu notu.

Ako se pak osjećate još ambicioznije, pokušajte složiti salvete pomoću ove privlačne tehnike slaganja u obliku ruže. Boje možete prilagoditi vlastitim željama. Pogledajte prikaz slaganja salveta u ružu:

Završne note

Neka bude svjetlo. Ako organizirate večernju zabavu, sjajan način za stvaranje tople atmosfere jest ukrašavanje stola pojedinačnim svjetiljkama. To možete učiniti stavljanjem svijeće u čašicu s vodom i nekoliko divljih cvijetaka. Čaša se jednostavno može pomicati iznad stola tijekom posluživanja.

Kartice s imenima. To mogu biti jednostavne tiskane kartice ali nemojte se ustručavati pustiti mašti na volju. Kartice za zabave ili zahvalu s inicijalima ili imenima sjajna su ideja da pokažete ljudima gdje sjede, kao i da izrazite dobrodošlicu i osobni pristup.

Držači za Scrabble mogu biti dobar štos i kasnije se mogu upotrijebiti za društvene igre, dok se pluteni čepovi iz vinskih boca mogu ukrasiti vrpcom i karticama, čime se stvaraju otkačeni držači koje gosti mogu ponijeti kući i sačuvati za potomke.