Ukrašavanje ljetnog stola

Putting contact lens in eye

Stvaranje dobro osmišljenog stola za ljetne večere

Prilikom organizacije večernje zabave želite da vaš stol bude zaslužan za ugodna iznenađenja upravo onoliko koliko i vaša jela. Prvi korak prema osmišljeno aranžiranom stolu koji stvara jak vizualni dojam jesu sjajne čaše i pribor ali postoje i mnogobrojne druge dekorativne tehnike koje možete primijeniti kako biste na najbolji način prezentirali svoja jela. U nastavku se nalazi jednostavan vodič za stvaranje fantastičnih ljetnih dekoracija.

BOJE I TEME

Za salvete, podmetače i stolnjake odaberite žarke boje poput limun-zelene, jarko žute ili snažne narančaste kako biste kreirali ljetnu atmosferu na svojem stolu.

Ako pak razmišljate o nekoj specijalnoj kuhinji, primjerice jelovniku na španjolsku temu, za dekoracije odaberite boje, predmete i mirise povezane sa Španjolskom.

Jelo sastavljeno od tapasa, paelle i churrosa izgledalo bi fantastično posluženo u rustikalnim posudama od terakote na stolnjaku i sa salvetama u crvenim i žutim nijansama. Primijenite suptilne detalje – tema ne mora značiti da vaš izraz mora biti bombastičan.

RASPORED

Nema potrebe za formalnim, rigidnim pravilima kada ste u vlastitom domu, stoga nemojte osjećati obvezu da sakrijete svoj stol pod stolnjak ako je na njemu prekrasan uzorak – pohvalite se njime.

Jedan od jednostavnih načina da stvorite jasan i definiran prostor za sve goste jest postavljanje uskih stolnjaka na stol u prikladnim razmacima, ostavljajući dovoljno prostora za svakog gosta i njegov pribor.

Preporučujemo da ostavite najmanje 38 cm između pojedinačnih mjesta jer je puno bolje na kraju dodati još jedan stol, koji možda i ne odgovara u potpunosti, nego sabiti goste tijekom jela.

 

ARANŽMAN U SREDIŠTU STOLA

Kada je riječ o aranžmanu u središtu stola, pokušajte osigurati da ne bude previsok: savršene su mjere 25 x 25 cm. Središnji aranžman trebao biti centralno mjesto na stolu ali ne bi smio biti previše agresivan ili hvalisav. Mora omogućavati gostima ugodan razgovor i međusobni kontakt očima.

Ako želite stvoriti ljetni aranžman uz minimalan trud, razmislite o sjajnoj staklenoj posudi napunjenoj agrumima poput limuna, limeta i naranči. To je jednostavan i šarolik odabir koji će impresionirati sve.

Ako pak tražite nešto ambicioznije, napunite male staklene ili keramičke posude različitih visina s malo soli i aromatičnim biljem poput timijana, ružmarina ili komorača kako biste stvorili centralni aranžman s ugodnim mirisom i rustikalnom notom.

Centralni aranžmani često se kombiniraju i s rasvjetnim tijelima. Uobičajenom aranžmanu sa svijećom možete dodati poseban „štih“ postavljanjem svjećica u starinske svjetiljke, stare staklenke pa čak i čaše, koje će unijeti šarm i dati opušten osjećaj.

 

ZAVRŠNI DODIR

Da biste stvorili simetriju na stolu i naglasili svježe, ljetne teme pripremite stakleni vrč s vodom te narežite limete i limune. U drugi vrč s vodom stavite listove metvice. Postavite ih sa svake strane stola. To će izgledati fantastično, a unijet će i notu različitih okusa u običnu vodu.

Još jedan od načina da impresionirate goste jest da jela poslužite na zanimljiv način. To možete učiniti jednostavnim karticama ali razmislite i o tisku ili pisanju kredom na tkanini. Vrlo učinkovito za neka društva i prilike može biti i oslikavanje jelovnika i postavljanje na mali stalak.

Možda ćete željeti dodati dekoracije koje su povezane s jelovnikom. Ako poslužujete gazpacho, stabljikom zrelih, sočnih rajčica možete gostima natuknuti čemu se mogu veseliti.

Konačno, nemojte se bojati pokazati dodatni pribor na nekonvencionalan način. Umjesto tradicionalnih posudica i mlinaca, upotrijebite čašice za žestoka pića za sol i papar ili školjke za krupnu sol – ti neobični potezi učinit će stol posebnim i nezaboravnim.