Dašak Španjolske

Putting contact lens in eye

Kako unijeti dašak Španjolske u svoju večer

Nije teško shvatiti zašto su tapasi tako popularni diljem svijeta – jela su veličine jednog zalogaja, ukusna i savršena za ljeto. Uz toliko prekrasnih sastojaka s Iberskog poluotoka koje danas možete nabaviti u supermarketima, priprema domaćih španjolskih tapasa jednostavnija je nego ikada. Svoja jela po želji možete učiniti jednostavnima ili složenima te ih poslužiti na tradicionalnom švedskom stolu u opuštenijoj atmosferi.

POSTAVLJANJE STOLA

Tapase poslužite uz pribor i salvete žarkih boja (idealne su crvena i žuta) kako biste stvorili španjolski „štih“.

Za središnji aranžman potražite dvije prozirne staklene vaze jednakog oblika. Jedna treba biti malo manja od druge. Malu vazu napunite omiljenim cvijećem žarkih boja, a zatim je stavite u veću vazu. Šnitama limuna ili limete zapunite slobodan prostor – to će biti jarko i veselo, a unijet će i prekrasan miris citrusa. Za autentični španjolski dojam limun možete zamijeniti šnitama crvene naranče, čime se oponašaju boje španjolske zastave.

URADI SAM

Polovica zabave u vezi s tapasima odnosi se na činjenicu da za većinu njih nisu potrebni složeni recepti. To će vam ostaviti dovoljno vremena da se fokusirate na što ljepše aranžiranje. Slobodno eksperimentirajte!

Jedna od zabavnih ideja jest da pripremite vlastite ražnjiće s cherry rajčicama, komadima mekog sira (prikladan je sir „San Simon“), paprikama, chorizo kobasicama i inćunima te ih poslužite uz čašu punu dugih koktel-štapića. Sve sastojke možete aranžirati u zdjelice za posluživanje te za snažniji okus dodati peršin ili komadiće paprike.

SANGRIA

Sherry se smatra razlogom za otkrivanje tapasa koji se razvili od jednostavnih šnita kruha kojima su se pokrivale čaše u barovima. Modernija (i pitkija!) verzija tog pića jest sangria. Tradicionalna verzija sa crnim vinom bez dvojbe zaslužuje svoju slavu ali naš recept za piće Sangria Blanca osvježit će vas tijekom ljetnih večeri.

Ako pak više volite Spanish Rioja ili Tempranillo, ne zaboravite da se crno vino najbolje poslužuje u velikim čašama nakon što 15-20 minuta stoji otvoreno kako bi se okusi sljubili. U najmodernije perilice posuđa možete staviti i velike čaše za vino, što će vam olakšati postizanje blistavo čistog sjaja. 

GLAZBA

Nijedna španjolska večer ne bi bila potpuna bez latino zvuka koji donosi pravo raspoloženje, a možda će i vaši prijatelji zaplesati nakon tapasa! Bez obzira na to želite li sami spržiti CD ili izraditi popis za reprodukciju, za vas smo pripremili popis od 10 najvažnijih latino melodija koje morate dodati svojoj kolekciji:

  1. Más Que Nada – Sergio Mendes
  2. Quimbara – Celia Cruz
  3. Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
  4. La Camisa Negra – Juanes 
  5. La Tortura – Shakira
  6. Maestro – Salsa Celtica
  7. Guantanamera – Celia Cruz
  8. La Comay – Sonora Carruseles
  9. Hermano – El Timba
  10. Arrasando – Los Van Van