Jesenski švedski stol

Putting contact lens in eye

Jesenski švedski stol: kako organizirati jesensku gozbu

Ako planirate jesenski domjenak za svoje prijatelje i njihovu djecu, švedski stol sjajan je način da stvorite opuštenu atmosferu i veselje bez formalnog posluživanja jela za stolom. Sezonski sastojci i raspored boja uistinu će oživjeti vaš švedski stol – evo nekoliko naših najboljih savjeta.

RASPORED BOJA

Jesen je puna dubokih, tamnih i kontrastnih boja koje možete jednostavno prenijeti na svoj švedski stol. Za stolnjake, salvete i podmetače upotrijebite jake crvene, smeđe, zelene i ljubičaste boje jer će kontrast dobro odgovarati blještavo bijelim pladnjevima za posluživanje i staklenom posuđu.

Dekorativno jesensko lišće, umjetno voće i grandiozan središnji aranžman učinit će da vaš švedski stol propjeva.

Jedna od mogućnosti je šuplja bundeva koja će poslužiti kao osnova za središnji aranžman ili možete nabaviti skupinu minijaturnih tikvica i ukrasiti ih svijećama i elementima iz vrta (ili lokalnog parka) poput češera, zelenih grančica i kestenjem u skladu s godišnjim dobom. Zamolite i djecu da sakupe sastojke za aranžman, a mogu pokušati sudjelovati i u njegovom stvaranju.

PREZENTACIJA

Privlačna prezentacija jela jednako je važna kao pravi raspored boja, a vi svoj švedski stol možete učiniti posebno elegantnim tako da maksimalno iskoristite rustikalnu temu žetve koja odgovara godišnjem dobu.

Upotrebom pladnjeva ili plastičnih dasaka s efektom drva (umjesto tradicionalnih pladnjeva za posluživanje) za posluživanje sira i šunke ili canapéa jednostavno ćete postići taj efekt.

VAŠA JELA

Kada je riječ o samoj hrani, nastavite s rustikalnim temama i odaberite jednostavna jela koja se jedu prstima. Poznati su problemi s djecom pri posluživanju povrća ali će ona svakako uživati u jesenskom povrtnom čipsu. Možete ga pripremiti na sljedeći način: grubo narežite slatki krumpir ili pastrnjak (ovisno o željama), začinite uljem i začinima i stavite u pećnicu dok ne porumeni. Poslužite s malo svježeg sira ili kečapa za djecu.

ZABAVA

Jesen je, naravno, vrijeme kada se slavi i Noć vještica. Dakle, ako vaša zabava sa švedskim stolom pada krajem listopada, zašto je ne biste organizirali u tom stilu i izdubili nekoliko bundeva?

Da biste zaštitili svoj stol od nereda, izdubite i očistite bundeve unaprijed. Možda materijal iz bundeve možete čak i iskoristiti pri pripremi jela. Zatim možete podijeliti djecu u parove ili skupine po troje, ovisno o broju, i izazvati ih da izrežu bundeve što kreativnije te dodijeliti nagradu najimpresivnijoj bundevi.

Ni dizajn ne mora biti strogo na temu Noći vještica: djeca mogu izrezati lica omiljenih likova iz crtića pa čak i autoportrete. Bit će im potreban alat, stoga u nastavku navodimo skup osnovnih alata od kojih mnoge možete pronaći u svojoj radionici ili kuhinji:

  • Rezač za linoleum (ili za kolače)
  • Drveni metar
  • Mala pila
  • Ubodna pila
  • Strugač za čišćenje dinja