Prezentacija jela

Putting contact lens in eye

Kako učiniti ljetni jelovnik fantastičnim

Jedna od stvari koja će vas ljeti razveseliti jest mogućnost posluživanja hrskavih salata i povrća u jarkim bojama uz malo sunca ili tijekom opojnih večeri. Bez obzira na to planirate li organizirati večernju zabavu u svojoj blagovaonici, zimskom vrtu ili čak u vrtu na otvorenom, evo nekoliko načina kako ćete svoja jela učiniti uistinu sjajnim.

U nastavku su navedene jednostavne smjernice za učinkovitu prezentaciju jela kojima ćete pružiti jednako sjajan izgled kao i okus.

Poslužite šarena, ljetna jela. Prezentacija jela počinje odabirom recepata pa odaberite jela koja će se iskazati živim borama, zanimljivom teksturom i sezonskim sastojcima. Ljetna jela mogu isijavati crvene, žute i svježe zelene boje.

Pregledajte naš ljetni popis za kupnju i potražite povrće koje sazrijeva tijekom tog godišnjeg doba.

Upotrijebite komplementarne boje. Sve primarne boje – crvena, žuta i plava – najbolje idu uz sekundarne boje koje se dobivaju njihovim miješanjem. Na primjer:

  • Crvena se dopunjava mješavinom plave i žute: zelenom.
  • Žuta se dopunjava mješavinom crvene i plave: ljubičastom.
  • Plava se dopunjava mješavinom crvene i žute: narančastom.

Crvena i zelena najjednostavnija je kombinacija boja: kao osvježavajući desert poslužite salatu od rajčice, mozzarelle i avokada ili možda od jagoda i kivija uz ukras od metvice.

Za žutu i ljubičastu poslužite zreli svježi sir sa smokvama ili crveno zelje i salatu sa slatkim kukuruzom. Dobra alternativa, posebno dekadentna kombinacija i ukusan način za prezentaciju te kombinacije boja jest složenac od kruha i maslaca s pekmezom od malina ili kupina.

Odaberite pravi pribor za posluživanje. Prešareni i prenatrpani tanjuri mogu odvratiti pažnju od hrane, stoga učinite svoju hranu zvijezdom showa jednostavnim bijelim tanjurima.

Ne zaboravite, tanjur je vaše platno. Hrana ne smije visjeti preko ruba tanjura ali također pripazite da ne bude previše bijelog praznog prostora.

Preklopite različite sastojke. Snažne, geometrijske oblike možete ublažiti postavljanjem sastojaka jednih preko drugih, primjerice aranžiranjem šnita rajčice u lijepo zaobljenu lepezu.

Neka sastojci na tanjuru budu malo povišeni. Različita visina sastojaka na tanjuru čini vizualno zanimljivu kompoziciju, a to možete postići slaganjem sastojaka pomoću dekorativnog garniranja. Dodavanje treće dimenzije jelu udahnjuje život.

Prezentirajte sastojke u neparnom broju. Slaganje sastojaka u skupine od po tri ili pet komada privlačnije je od skupina po dva ili četiri komada. To je jedan od najjednostavnijih, no najučinkovitijih trikova u prezentaciji jela.

Upotrijebite kontrastne dijagonalne linije.Paralelne linije uvijek će privući pažnju i stvoriti fokus, a ta tehnika posebno dobro djeluje na pravokutnim tanjurima. Rešetkaste linije pružaju jednostavan način stvaranja linijskog efekta, a kontrastni redovi često se koriste za posluživanje sushija i canapéa.

Sve garnirajte. To može biti jednostavno grubo narezani peršin na gulašu, travice na salati ili ribana čokolada ili bobice na desertu. Minimalni trud za maksimalni učinak.

Budite hrabri, prskajte i posipajte. Prskanje predstavlja izvrstan estetski dodatak na jelima, a često se primjenjuje na ukusnim pireima, tekućim gelovima i umacima aioli, čokoladnim umacima i couli kremama za desert. Možete napraviti samo malu cik-cak crtu ili kovitlac, no ne zaboravite da će za to najbolji biti gusti umaci budući da zadržavaju oblik na tanjuru.