Naši savjeti i preporuke

Kao predvodnici na području automatskog pranja posuđa u posljednjih 60 godina, naučili smo neke stvari o tome kako se s perilicama postižu najbolji rezultati. U nastavku ćete pronaći savjete naših stručnjaka koji će vam pomoći odgovoriti na pitanja o kuhinji i povezanim aktivnostima.

1. Postoji li ispravan način za punjenje moje perilice?

Kada je riječ o punjenju perilice, postoji ispravan način punjenja pomoću kojega ćete postići fantastične rezultate i zaštitu svojeg posuđa, lonaca i tava, pribora i čaša. Kao i uvijek, pri punjenju perilice trebali biste slijediti preporuke proizvođača ali evo i nekoliko jednostavnih smjernica koje možete primijeniti:

 • Prije nego što u perilicu stavite neki predmet, sastružite velike ostatke hrane i nemojte koristiti pretpranje. Zadatak deterdženta u vašoj perilici jest da se zalijepi na ostatke hrane i pomogne ih ukloniti.
 • U slučaju srebrnih predmeta pripazite da ih ne stavite preblizu jedne drugima kako bi voda mogla isprati sve površine. Budući da je sigurnost na prvom mjestu, noževi bi trebali biti okrenuti prema dolje. Vilice i žlice okrenite kako želite!
 • Jako zaprljano posuđe postavite na donju razinu u perilici, gdje je bolji protok vode. Čaše s na stalku i šalice postavite pod kutom kako bi voda mogla isteći i kako bi se ispravno posušile. Mrlje na posuđu uvijek okrenite prema prskalicama. Ako Vaši lonci i tave imaju oznaku da se smiju prati u perilici, možete ih prati na taj način.
 • Ako vaša perilica ima izložen grijač, plastika se stavlja na gornju policu, a ako je grijač skriven, plastične predmete možete staviti bilo gdje u perilici. Provjerite smije li se Vaše plastično posuđe prati u perilici!

2. Koliko je važno podesiti temperaturu vode?

Da biste dobili blistavo čisto posuđe, vaša perilica mora koristiti toplu vodu (50ºC). Voda pri toj temperaturi pomaže u razgradnji mrlja od hrane. Provjerite temperaturu vode u kući pomoću čaše tople vode iz kuhinjskog sudopera i toplomjera za pečenje mesa. Ako je voda hladnija od 50ºC, potražite savjet u priručniku za grijač vode ili nazovite servisera radi podešavanja postavki grijača.

3. Kako se čuva deterdžent za pranje posuđa?

Deterdžent za pranje posuđa trebalo bi čuvati na suhom mjestu. Ako koristite prašak, nakon svake upotrebe morate ga dobro zatvoriti kako bi proizvod ostao suh i kako biste izbjegli rasipanje. Kao i sve proizvode za čišćenje, čuvajte deterdžent izvan dohvata djece.

4. Kako se koristi sredstvo za ispiranje Finish® Rinse Aid®?

 1. Provjerite ima li vaša perilica ugrađeni odjeljak za tekuće sredstvo za ispiranje koji se obično nalazi pored glavnog odjeljka za deterdžent.
 2. Napunite odgovarajući odjeljak sredstvom za ispiranje Finish® Rinse Aid®. Obrišite ostatke ako se proizvod prolio.
 3. Sredstvo za ispiranje Finish® Rinse Aid® automatski se ispušta u ciklus za ispiranje pri svakom uključivanju perilice.

Saznajte više o sredstvu za ispiranje Finish® Rinse Aid®.

5. Kako se koristi Finish® Dishwasher Cleaner - sredstvo za čišćenje perilice posuđa?

 1. Nemojte skidati čep. Umjesto toga skinite naljepnicu s vrha bočice kako biste izložili voštani čep.
 2. Provjerite je li perilica prazna.
 3. Stavite naopako okrenutu bočicu Finish® Dishwasher Cleaner - sredstvo za čišćenje perilice posuđa u košaricu za pribor ili na neko drugo mjesto na donjoj razini.
 4. Ne koristite sapun ili deterdžent za pranje posuđa.
 5. Zatvorite vrata perilice, zatim uključite ciklus s najvišom temperaturom.
 6. Nakon dovršetka punog ciklusa i isključivanja perilice uklonite bočicu i bacite je.
 7. Ako se u perilici nalaze tvrdokorne naslage, možda će biti potrebna još jedna primjena.

Preporučujemo upotrebu Finish® sredstva za čišćenje perilice posuđa jednom mjesečno ili čim primijetite naslage na perilici posuđa.

6. Pranje u perilici u usporedbi s ručnim pranjem: na koji se način troši više vode i energije?

Jeste li znali da su nedavna ispitivanja pokazala da se ručnim pranjem posuđa troši više energije nego pranjem u perilici? Električna energija koristi se za zagrijavanje vode, a zatim se ona prepumpava i reciklira u uređaju. Što se koristi manje vode, manje je i električne energije potrebno za njezino zagrijavanje.

U usporedbi s ručnim pranjem posuđa, perilice troše mnogo manje vode. Ručnim se pranjem troši sedam puta više vode od nego u redovnom ciklusu pranja u perilici. Perilice također učinkovitije zagrijavaju vodu, čime se postižu manji gubici nego kod zagrijavanja u spremniku i prijenosu do sudopera. Osim toga, uređaj je izoliran kako bi se izbjegli gubici topline iz unutrašnjosti. Razlog više za upotrebu perilice!

Istina o ručnom pranju posuđa:

 • Utrošak vode - 140 l 
 • Utrošak energije - 3,5 kWh 
 • Utrošak vremena - 71 min

Istina o pranju posuđa u perilici (na 3 stupnja):

 • Utrošak vode – Brzo: 13 l /Normalno: 18 l /Intenzivno: 27 l 
 • Utrošak energije – brzo: 0,9 kWh / Normalno: 1,6 kWh / Intenzivno: 2,0 kWh
 • Utrošak vremena: Brzo: 39 min / Normalno 131 min / Intenzivno 112 min

Dakle, perilica ne samo da štedi vaše vrijeme obavljajući zadatak umjesto vas, već pritom troši manje vode i energije. Još bolji izgovor da nikada više ručno ne operete nijedan komad posuđa!

7. Mnogi ljudi misle da ručnim pranjem posuđa štede vodu i energiju. Istina je, ustvari, upravo suprotna.

Nemojte nam vjerovati na riječ – uvjerite se sami!

8. Što ustvari čine deterdženti?

 • Uklanjanje nečistoće s površina;
 • Sprječavanje ponovnog stvaranja naslaga na površinama.

9. Što ustvari čine sredstva za ispiranje?

 • Daju sjaj posuđu;
 • Pomažu pri sušenju.

10. Što ustvari čine sredstva za čišćenje perilica Finish®?

Pomažu u:

- uklanjanju kamenca i masnoće koji se mogu nataložiti u perilici tijekom vremena;
- uklanjanju mirisa prouzročenih naslagama u filtru perilice i osvježavanju stroja;
- održavanju mehaničke snage prskalice;
- postizanju optimalne temperature zagrijavanja.


Posjetite našu stranicu sa savjetima o rješavanju problema s mirisom perilice.